Skip to main content
home-page
Ontdek het thema

Cultuur op straten en pleinen

Concrete Jungle Beast

Korte omschrijving

Een sculptuur gemaakt van planten en natuurlijke materialen waarin kleine dieren en insecten een thuis vinden. Een standbeeld van een levende biotoop. Mooi om naar te kijken, interessant om te bestuderen. 1/10 VTE wordt ingezet gedurende 6 maand.

Wat is het totale budget voor jouw idee?

9000

Wie voert het uit

vzw

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2000

Wat ga je doen?

Als locatie dacht ik aan een plek als het stadspark of de botanische tuin. Het zou ook ergens op een pleintje of op een rond punt kunnen staan. Als kunstenaar ben ik momenteel aan het experimenteren met planten en mos(zie bijlage) Ik zou graag een impressionant sculptuur maken mat natuurlijke materialen en planten. Een levend sculptuur dat tevens een biotoop kan zijn voor kleine dieren, vogels en insecten. Ik zou rond het beeld bloemen willen zaaien die bijtjes aantrekken en een bijenhotel willen in verwerken. Het sculptuur staat op een holle sokkel waar planten in groeien en die bestaat uit verschillende lagen. In mijn sculptuur kunnen ook vogels huizen want ik zou er nestkastjes in verwerken. In mijn fantasie zie ik het beeld tot leven komen door hetgeen erin leeft. Vermits ik in dit werk fluo poeder en fluo verf wil gebruiken zal het beeld 's avonds oplichten door het te verlichten met Blacklight. Eventueel, als dit technisch kan zou ik er ook een klein fonteintje willen in verwerken. Om de perfecte locatie te vinden denk ik best te overleggen waar dit beeld het beste tot zijn rcht zou kunnen komen. (Op instagram kunnen jullie me opzoeken via Spitler anvers Op Facebook Yourin Spitler)

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?
Welke impact heeft jouw idee na dat ene jaar?

De inwoners krijgen iets leuks in de plaats om naar te kijken, een levend sculptuur dat snachts oplicht met mooie fluorescerende kleuren. Als er eventueel bewoners interesse hebben kunnen ze het beeld ook onderhouden. Ik verwacht niet dat dit veel werk gaat zijn want de bedoeling is dat er in deze biotoop zo weinig mogelijk ingegrepen moet worden. Het doel van het sculptuur is leven aan te trekken in de vorm van insecten, vogels en kleine dieren.

Welke valkuilen zie je?

Ernstige droogte zodat er planten uitdrogen (die zouden eventueel vervangen kunnen worden) Beschadigingen van het sculptuur dus daarom zou ik zeker met een hoge sokkel werken waarop het beeld komt te staan. Een minimum aan onderhoud achteraf. Dit kan besproken worden met de buurt of ik kan zelf instaan voor het onderhoud achteraf.

Hoe ga je jouw idee uitvoeren? Welke stappen zet je wanneer?

Ik speel allang met het idee van zoiets te doen. Ik ben aan een gelijkaardig experiment bezig voor het Middelheim. Een project met beeld en geluid. Dit voor een project van Het Bos en de Warande. Geluid zou ik in dit project niet voorzien. In het Middelheim wordt het beeld en het geluid voorzien tijdens een wandeling in het park en wordt geactiveerd via je gsm. 1.Vanaf ik de toelating heb begin ik te bouwen aan de sokkel. Ik zou die laten metsen op mijn ontwerp. Na het metsen wordt de sokkel gekalleid met klei en stro, dit om een natuurlijker uitzicht te creeren 2. Het inrichten van de sokkel in verschillende lagen, voorzien van elektriciteit bedrading en eventueel loodgieterij aanleggen. 3. Het opbouwen van het sculptuur 4. aansluiten van elektriciteit en eventueel waterleiding 5. Afwerken van het geheel


Hoeveel investeringsbudget denk je nodig te hebben?
Investeringen zijn duurzame goederen zoals de aankoop van computers, nieuwe meubels, een tuinhuis etc.

Investeringsbudget: bedrag (schatting).

0

Investeringsbudget: meer uitleg

0


Hoeveel werkingsbudget denk je nodig te hebben?
Werkingskosten zijn bijvoorbeeld verbruikskosten, huur, knutselmateriaal, etc.

Werkingsbudget: bedrag (schatting)

6000

Schatting en begroting werkingskosten

Huur camionette/ bakstenen/ cement/ hout/bamboe/stro/ grote blokken lavasteen/ fluo verf/ fluopoeder/ ijzerdraad/planten/potgrond/mos/zaaigoed/ materiaalvogelkastjes/materiaal bijenhotel/ elektriciteitskabel/ loodgietersmateriaal/ verlichting/mos.../personeelskosten


Hoeveel personeelsbudget denk je nodig te hebben?
Werken alle krachten samengeteld fulltime (100%), 4/5 (80%), ..., 1/5 | Over welke periode: 1 maand, ...

Personeelsbudget: bedrag (schatting)

3000

Personeelsbudget: meer uitleg

KVR 2dagen voor 2 pers/ Loon metselaar / Loon elektricien
zes maand lang

Personeelsbudget: VTE verhouding

10% ofwel 1/10de (gemiddeld 3,8u/week)