Skip to main content
home-page
home-page
Ontdek het thema

Klimaat- en milieuprojecten

Jong gefermenteerd, oud gedaan!

Korte omschrijving

Speelvogel vzw laat kinderen kennismaken met gefermenteerde plantaardige voeding. Dit is heerlijk gezond en een quick win in de strijd tegen voedseloverschot. Op een jaar tijd worden er dertig workshops georganiseerd in scholen. Een 3/10de medewerker (11,4 uur per week) coördineert het project.

Kies eventueel een foto bij jouw idee

Wat is het totale budget voor jouw idee?

15000

Wie voert het uit

vzw

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060

Wat ga je doen?

We willen 30 klassen op een voormiddag inspireren met de workshop fermenteren. Daarin verwerken we voedseloverschotten van de boer en van verpakkingsvrije winkels tot gefermenteerde voeding. We leren de kinderen hoe ze hun eigen lekkere en gezonde limonade brouwen, hoe ze groentjes extra smaak kunnen geven en lang kunnen bewaren of hoe ze zelf de lekkerste yoghurt maken. Geen enkel fermentatieproces is ons onbekend en samen met de leerkracht bekijken we waar de interesses van de kinderen liggen. Voedselverspilling is één van de grote quick wins in de strijd tegen klimaatopwarming. We willen kinderen leren hoe ze hier actie in kunnen ondernemen.

Heel wat scholen missen de mogelijkheid om kinderen die het van thuis uit niet mee krijgen gezonde groenten aan te bieden tijdens de lunch. Fermenteren is een concrete "tool" waar scholen en klassen mee aan de slag kunnen om zef voedselverspilling tegen te gaan én duurzaam te consumeren. De workshop kaderen we inderdaad binnen dit thema.

Scholen hebben al een hele tijd geen aanbod meer van gezonde lunches, maar merken dat het niet in ieder gezin vanzelfsprekend is om een evenwichtig lunchpakket samen te stellen. Door middel van fermentatie kunnen we scholen, maar vooral ook kinderen zelf leren hoe ze groenten kunnen bewaren en zo een heel schooljaar lang tijdens de lunch gezonde groenten toevoegen die voor alle kinderen te consumeren zijn.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?
Welke impact heeft jouw idee na dat ene jaar?

Minstens 600 kinderen van scholen in district Antwerpen krijgen een andere kijk op plantaardige voeding en maken kennis met de wereld van fermentatie, waar ze zelf heel laagdrempelig mee aan de slag kunnen gaan. Op het einde van de dag kunnen de kindjes de resultaten van hun experimenten mee naar huis nemen en aan mama en papa laten zien. Natuurlijk zoeken we naar scholen die zelf op zoek zijn naar een oplossing om de "minder gezonde" brooddozen te verrijken met heerlijke vitamientjes.
Het lijkt ons bijzonder fijn om de kinderen zelf bij het fermenteren te betrekken om zo de goesting aan te wakkeren om de groentjes tijdens de middagpauze te snoepen. Gefermenteerde voeding heeft een aparte smaak, hoe jonger geleerd, hoe beter gewaardeerd. We planten een zaadje dat in de hoofden van de kindjes kan kiemen. Misschien slagen ze zelf wel aan het experimenteren en treden ze de wondere wereld van fermentatie binnen.

Hoe ga je jouw idee uitvoeren? Welke stappen zet je wanneer?

  • januari/februari: contact leggen met scholen.
  • januari-december: inplanning en uitvoering van 30 workshops in en voor klassen van de lagere school.


Hoeveel investeringsbudget denk je nodig te hebben?
Investeringen zijn duurzame goederen zoals de aankoop van computers, nieuwe meubels, een tuinhuis etc.

Investeringsbudget: bedrag (schatting).

0


Hoeveel werkingsbudget denk je nodig te hebben?
Werkingskosten zijn bijvoorbeeld verbruikskosten, huur, knutselmateriaal, etc.

Werkingsbudget: bedrag (schatting)

3000

Schatting en begroting werkingskosten

potjes + groenten en andere materialen voor de workshops


Hoeveel personeelsbudget denk je nodig te hebben?
Werken alle krachten samengeteld fulltime (100%), 4/5 (80%), ..., 1/5 | Over welke periode: 1 maand, ...

Personeelsbudget: bedrag (schatting)

12000

Personeelsbudget: meer uitleg

Het personeelslid is de expert in fermentatie en didactische principes. Voor een halve dag workshop heeft het personeelslid gemiddeld twee dagen werk met voorbereiding, communicatie, nabespreking, feedback en evaluatie en administratie.

Personeelsbudget: VTE verhouding

30% ofwel 3/10de (gemiddeld 11,4u/week)