Skip to main content
home-page
home-page
Ontdek het thema

Klimaat- en milieuprojecten

Tweede editie van Klimaatfestival Antwerpen

Korte omschrijving

Klimaatfestival Antwerpen is een gratis  5-daags cultureel-filosofisch festival over klimaatverandering. Steek je handen uit de mouwen en leer meer over het klimaat via films, workshops, lezingen, tentoonstellingen en meer in deze tweede editie! Van juni t.e.m. november ondersteunt een halftijdse medewerker het project.

Kies eventueel een foto bij jouw idee

Wat is het totale budget voor jouw idee?

25000

Wie voert het uit

vzw

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2000

Wat ga je doen?

Net zoals de geslaagde eerste editie in 2020, verkent dit gratis festival de klimaatproblematiek. Klimaatverandering blijft immers één van de grootste uitdagingen van deze eeuw. Welke rol speelt technologie in de toekomst? Is er een verband tussen onze gezondheid en het klimaat? Welke verantwoordelijkheid hebben we als Europese burgers? Moeten we kiezen voor kernenergie of voor zonne-energie? En wat kunnen we vandaag in Antwerpen hieraan doen?
Het programma wordt vormgegeven via een Open Call voor kunstenaars, denkers en doeners die een antwoord zoeken op deze vragen. Denk aan een stadswandeling langs bioboerderijen, een tentoonstelling over technologie of een debatavond over kernenergie: alles is mogelijk!
We schatten rond de 30 activiteiten te organiseren en hiermee 1000 personen per dag fysiek te ontvangen en tot 10.000 personen online te bereiken via de podcast.
Net zoals bij de vorige editie wordt een link gelegd met de bewoners van het district Antwerpen. Het thema mag dan de associatie opwekken niet relevant te zijn voor de bewoners, maar is het wel. Denk aan een tekort aan drinkwater, het verdwijnen van groen en bossen, vervuiling van de lucht, de gevolgen van kernafval, verlies aan biodiversiteit en de gevolgen hiervan op de gezondheid... Deze onderwerpen zullen in de activiteiten aan bod komen. Bovendien focust onze communicatie (online en straatbeeld) op het district Antwerpen.
Tijdens dit festival word je uitgedaagd om samen een groene en sociale toekomst te realiseren, na te denken over de weg die we moeten inslaan, de handen uit de mouwen te steken, om te leren anders te leven.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?
Welke impact heeft jouw idee na dat ene jaar?

Net zoals vorig jaar zet dit festival in op participatie en dialoog. Het brengt Antwerpenaren samen en stimuleert bewustwording en betrokkenheid. Het programma bevat films, lezingen, workshops en meer waar inspirerende denkers, kunstenaars en ondernemers hun inzichten, verhalen en tips delen.
Kortom: een inspirerende en interactieve meerdaagse vol met klimaatgerelateerde activiteiten die de inwoners van het district Antwerpen inspireren en activeren om groen te leven.

Welke valkuilen zie je?

Dit jaar willen we nog meer inzetten op representatie en diversiteit. Fysieke en financiële toegankelijkheid moet bovendien bewaard blijven.

Hoe ga je jouw idee uitvoeren? Welke stappen zet je wanneer?

  1. Praktisch: locatie en datum vastleggen
  2. Partners en sponsors betrekken
  3. Inhoud: programma samenstellen
  4. Communicatie en publiciteit
  5. Festival
  6. Evaluatie


Hoeveel investeringsbudget denk je nodig te hebben?
Investeringen zijn duurzame goederen zoals de aankoop van computers, nieuwe meubels, een tuinhuis etc.

Investeringsbudget: bedrag (schatting).

0

Investeringsbudget: meer uitleg

nvt


Hoeveel werkingsbudget denk je nodig te hebben?
Werkingskosten zijn bijvoorbeeld verbruikskosten, huur, knutselmateriaal, etc.

Werkingsbudget: bedrag (schatting)

10500

Schatting en begroting werkingskosten

We schatten met €10.500 de huur van Het Bos en een deel van de programmatie te bekostigen.

De samenwerkingen en sponsoringen die we op het oog hebben zullen voornamelijk in natura zijn of andere delen van het festival financieren. De inkomsten van de bar zijn voor de bar van Het Bos, niet voor Troebel vzw. We kunnen het budget niet preciseren omdat dit afhankelijk is van de open call die we in de lente van 2022 zullen publiceren.


Hoeveel personeelsbudget denk je nodig te hebben?
Werken alle krachten samengeteld fulltime (100%), 4/5 (80%), ..., 1/5 | Over welke periode: 1 maand, ...

Personeelsbudget: bedrag (schatting)

14500

Personeelsbudget: meer uitleg

Met dit budget stellen we alle krachten samengesteld een halftijdse positie beschikbaar voor de periode van 6 maanden (van mei 2022 t.e.m. november 2022). Op jaarbasis betekent dit een 1/4de of 25% VTE.

Personeelsbudget: VTE verhouding

30% ofwel 3/10de (gemiddeld 11,4u/week)