Onder Stroom groene stadsoase
Korte omschrijving
In 2022 onderneemt Onder Stroom een vergroeningsactie om het levendige en open Stroomplein verder te transformeren tot groene stadsoase.
Wat is het totale budget voor jouw idee?
2500
Wie voert het uit
vzw
In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)
2000
Wat ga je doen?
Onder Stroom transformeerde een gesloten, leegstaand site aan de Tavernierkaai tot een levendige broedplaats en open publieksruimte. Onder Stroom bevindt zich in het hart van de stad. Een braakliggend terrein werd in 2020 omgevormd naar een publiek toegankelijk Stroomplein met tribune, picknicktafels en groene oase aan de Schelde. Onder Stroom wil verbindend vergroenen met klimplanten aan de inkompoort, groenslingers langs het terras en de gebouwen, groenbakken aan de tribune en eetbaar groen zoals braambessen langs het hek of druivelaren tussen de Kontakt kookbus en de bar. Met deze vergroeningsactie wil Onder Stroom verdere stappen zetten in het creëren van een groene stadsoase op het Stroomplein. We denken aan verticale structuren, hangende bloemen en plantslingers die de bestaande constructies op een organische manier met elkaar verbinden.
Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?
Welke impact heeft jouw idee na dat ene jaar?
Het Stroomplein is een plek waar toevallige passanten, buurtbewoners, stadsmussen en toeristen elkaar vinden. De groenslingers zorgen niet alleen voor een aantrekkelijker en gezelliger plein, het groen over de kabels voorziet het plein ook van schaduw waardoor je nog beter kunt vertoeven op het Stroomplein in de warme zomerdagen. Door te experimenteren met groen, kan de Onder Stroom-site een nog fijnere plek voor Antwerpen zijn.
Welke valkuilen zie je?
De begroeiing heeft tijd nodig, daarom plannen we de klusdagen zo vroeg mogelijk in in 2022 zodat in de zomer van 2022 het plein al zo veel mogelijk in bloei staat.
Dt is geen lokaal openbaar domein. Moet uitgezocht worden of dit daar kan gerealiseerd worden in samenspraak met beheerder (mogelijk toestemming stedelijk college nodig wegens investeren op bovenlokaal domein). Sowieso tijdelijk tot uitvoering masterplan.
Hoe ga je jouw idee uitvoeren? Welke stappen zet je wanneer?
Er worden in het voorjaar van 2022 twee klusdagen gepland om de vergroeningactie uit te voeren. Daarnaast wordt in overleg met zoveel mogelijk lokale plantenkenners bekeken wat de beste keuze is voor elke plant op de verschillende plekken op het plein. Voor eetbaar groen zullen we onze bevriende boeren uit de buurt betrekken bij de vergroeningsactie.
Hoeveel werkingsbudget denk je nodig te hebben?
Werkingskosten zijn bijvoorbeeld verbruikskosten, huur, knutselmateriaal, etc.
Werkingsbudget: bedrag (schatting)
2500
Schatting en begroting werkingskosten
- 1000 euro voor plantgoed - 250 euro catering voor twee klusdagen - 300 euro vrijwilligersvergoedingen - 200 euro potgrond - 250 euro klein materiaal zoals staaldraden en bevestigingsogen - 500 euro grotere constructies zoals groenbak
Personeelsbudget: VTE verhouding
niet van toepassing of ik weet het niet