Skip to main content
home-page
Ontdek het thema

Alle niet gekozen projecten

De Jacht op de Koning

Korte omschrijving

Dit project plaatst een schaak-en damtafel in de Karel Oomstraat en één aan de hoofdingang van het Hertoghepark. Een feestelijke inhuldiging met een demonstratiewedstrijd rondt het project af. Een bijzondere en verbindende bezigheid voor de kinderen, ouderen en alle andere bewoners.

Wat is het totale budget voor jouw idee?

6650

Wie voert het uit

district Antwerpen, bewoner(s)

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2018

Wat ga je doen?

2 schaak- en damtafels met stoeltjes eraan vast en met de speelhokjes erin verwerkt, worden geplaatst in het Hertoghe park en bij de Kunsthumaniora in de Karel Oomstraat. De residentiële Hertoghe wijk heeft een grote behoefte aan hulp bij het bevorderen van verbindingen tussen de mensen. Het is gekend hoeveel interesse bordspelen aantrekken: praatjes worden gemaakt, mensen leren elkaar kennen, schakers en dammers vinden elkaar en, kinderen krijgen een kans om het te leren. De voordelen van schaken zijn legio voor kinderen; ze kunnen niet vroeg genoeg beginnen. De buurt rondom het Hertoghe park heeft geen buurthuis, geen café, geen plein waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Publieke schaaktafels in de openbare ruimte maken het schaken zichtbaarder en toegankelijker voor kinderen. Voor de buitenlanders die lange weekenden doorbrengen zonder hun familie en die schaken vaak van kindsbeen hebben meegekregen in vooral oost-Europa, is het een unieke gelegenheid om de uren te vullen, competities op te starten en te integreren. De spelers brengen hun eigen schaakstukken mee.
We voorzien ook een officiele feestelijke inauguratie met een VIP lintjedoorknipper (iemand van het district), in aanwezigheid van buurtbewoners, de leerlingen van de Kunsthumaniora, de leden van een bestaande uitgekozen schaakclub, die we zullen verzoeken om een demonstratie te geven, en tal van anderen die we zullen uitnodigen.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?
Welke impact heeft jouw idee na dat ene jaar?

Samenwerking met schaakclubs in het district kunnen opgestart worden. De schoolprestaties van de deelnemende kinderen zullen absoluut verbeteren. In een residentiële buurt moeten er gelegenheden geschapen worden voor mensen die anders weinig redenen hebben om uit hun huizen te komen. Door samen te schaken of te dammen treden diverse buurtbewoners met elkaar in contact, delen ze positieve ervaringen en leren ze elkaar wat beter kennen.

Welke valkuilen zie je?

Absoluut geen valkuilen.

Hoe ga je jouw idee uitvoeren? Welke stappen zet je wanneer?

  1. Interesse en draagvlak verder onderzoeken en uitbouwen: het dagcentrum voor jongvolwassenen met autisme van KOCA in de Markgravelei is zeer geïnteresseerd om schaken en dammen op te nemen in hun maandelijkse activiteitenplanningen voor de jongeren die zij het hele jaar door begeleiden. Er ligt ook een vraag bij de Stedelijke Basisschool de Kolibrie in de Markgravelei, een vraag is neergelegd bij een vertegenwoordiger van de Russische (orthodoxe) gemeenschap en we hebben de Schaakliga Antwerpen aangeschreven. Een volgende stap is ook om de Hoplr Markgravelei erbij te betrekken. 
  2. District Antwerpen vraagt aan min. drie leveranciers een prijsofferte waarna de bestelling en plaatsing kan gerealiseerd worden.
  3. Na de installatie van de tafels voorzien we een officiele feestelijke inauguratie, met een VIP lintjedoorknipper (iemand van het district), in aanwezigheid van buurtbewoners, de leerlingen van de Kunsthumaniora, de leden van een bestaande uitgekozen schaakclub, die we zullen verzoeken om een demonstratie te geven. Leden van Hoplr Markgrave worden uitgenodigd alsmede de 500 plus lezers van onze digitale krant Hertoghe Actueel, tevens de KOCA autistische jong-volwassenen in de Markgavelei en spelers van de orthodoxe gemeenschap.


Hoeveel investeringsbudget denk je nodig te hebben?
Investeringen zijn duurzame goederen zoals de aankoop van computers, nieuwe meubels, een tuinhuis etc.

Investeringsbudget: bedrag (schatting).

6300

Investeringsbudget: meer uitleg

Uitvoering door district:
  • 2 tafels met meerdere speelvlakken: ong. 2 X 2.650 EUR
  • Plaatsing betonplaat (speeltafel Hertoghe park) en beide tafels: ong. 1.000 EUR


Hoeveel werkingsbudget denk je nodig te hebben?
Werkingskosten zijn bijvoorbeeld verbruikskosten, huur, knutselmateriaal, etc.

Werkingsbudget: bedrag (schatting)

350

Schatting en begroting werkingskosten

Door bewoonster:
  • Promotie en communicatie, drankjes en snacks tijdens de feestelijke inauguratie: 350 EUR


Hoeveel personeelsbudget denk je nodig te hebben?
Werken alle krachten samengeteld fulltime (100%), 4/5 (80%), ..., 1/5 | Over welke periode: 1 maand, ...

Personeelsbudget: bedrag (schatting)

0

Personeelsbudget: meer uitleg

nvt

Personeelsbudget: VTE verhouding

niet van toepassing of ik weet het niet