alle niet gekozen projecten
Zin om je voorraadkast uit te breiden maar uitgekeken op voorbereid en voorverpakt? Het zero waste-lab biedt advies, inspiratie en begeleiding vanaf één vaste locatie en geeft je bovendien in dertig gratis live workshops en dertig online workshops de basics van klimaatvriendelijk leven mee. Een halftijdse medewerker coördineert.
39500
vzw
2000, 2018
Het zero waste-lab wil particulieren en professionals inspireren om verpakkingsarme en duurzame keuzes te maken. Op een speelse en experimentele manier bekijken we hoe we dichter bij een duurzame levensstijl kunnen komen. Via workshops, begeleiding op maat en adhv gerichte vragen willen we een waaier aan technieken aan bod laten komen die een merkbaar verschil maken.
We programmeren gratis workshops in het kader van een klimaatvriendelijk leven. Er gaan 30 live workshops door voor 15 personen, en 30 specifieke online workshops. We gaan in de keuken aan de slag met seizoensgebonden koken, je voorraadkast voorzien van ingemaakte groenten en fruit, vegetarisch koken voor het hele gezin, zelfgemaakte frisdrankjes, fermenteren… en dat alles met basisgrondstoffen uit de buurt en met herbruikbaar verpakkingsmateriaal. Voor je badkamer maken we samen deo, zeep en shampoo zonder schadelijke stoffen en voor je hele huis brouwen we poetsmiddelen met natuurlijke producten in een handomdraai. Vier dagen per week is het lab geopend, één dag voor de workshops en drie dagen voor particulieren en ondernemers waarop zij met hun vragen en aanbod over zero waste in het lab terecht kunnen. In onze culturenbib vind je alles om onder andere kombucha, kefir, yoghurt, azijn en brood te maken en krijg je gedegen advies over hoe je daar nu zelf aan begint. Met enkele gerichte groepsaankopen nodigen we iedereen uit om verpakkingsmateriaal te reduceren.
Het doelpubliek zijn jongere particuliere mensen die al enigszins klimaatbewust zijn, en via sociale media bereikt worden. Het lab mikt ook op ondernemers die we live benaderen in het kader van overschotten.
Het zero waste-lab wil de Antwerpenaar inspireren om natuurlijke, lekkere en klimaatvriendelijke keuzes te maken die in de lijn liggen van hun huidige persoonlijke leefwereld. Brooddozen vullen, een lekker maal op tafel, schoonmaakmiddelen in huis halen... Hoe doe je die dagdagelijkse dingen klimaatvriendelijk? We geloven dat er een omslag mogelijk is in onze gewoonten maar merken dat veel mensen niet weten hoe ze daaraan moeten beginnen. Hen willen we de steun en het advies aanbieden om concreet aan de slag te gaan.
Corona kan het bemoeilijken om een breed publiek te bereiken, maar er valt heel wat digitaal op te vangen.
januari/februari: vastleggen van een locatie. Opstart van de promo met behulp van een website en mogelijkheid tot online volgen. januari-december: inplanning van een 30-tal workshops rond zero waste voor 10 tot 20 personen met mogelijkheid tot online volgen via het platform. Via sociale media voeren we promo. Vanaf januari is er elke week een workshop waar 20 mensen aan kunnen deelnemen. Wie niet kan deelnemen kan de workshop online volgen via ons platform. Promotie gebeurt met maandelijkse agenda's ikv een bepaald thema. Digitale workshops worden met een sociale media campagne gepromoot om zoveel mogelijk antwerpenaren te betrekken
5000
10500
Huur atelier, materiaal per workshop ongeveer 100€, 30 workshops: 3000 €
24000
20u per week voor 1 jaar
50% ofwel halftijds (gemiddeld 19u/week)