klimaat- en milieuprojecten: 109.414 euro
Tafels van Vrede wil anderstaligen verbinden met klimaat- en milieuprojecten binnen district Antwerpen door hen de taal van het klimaatvraagstuk eigen te maken en hen te betrekken bij bestaande projecten. Om gelijkwaardigheid te verwezenlijken vertrekt het project vanuit de vraag: hoe denken anderstaligen vanuit hun eigen culturele achtergrond over het klimaat? Een 1/3de medewerker leidt alles in goede banen.
19800
vzw
2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060
Onze organisatie bestaat voor een groot deel uit Antwerpse burgers met migratieachtergrond. Aan de hand van onze ervaring kunnen we stellen dat burgers met migratieachtergrond sterk betrokken zijn bij het thema klimaat. De zichtbaarheid van deze betrokkenheid is daarentegen klein. We willen:
In dit project werken we een model uit waar onderling overleg afgewisseld wordt met samenwerking en communicatie met andere organisaties.
Onderling overleg gebeurt tijdens 12 workshops over taal en klimaat waar nieuwkomers ondersteund worden om hun ideeën en inspanningen rond klimaat te verwoorden én zichtbaar te maken naar alle Antwerpenaren door middel van 6 korte films. De workshops bestaan uit interactieve sessies met creatieve werkvormen waar deelnemers empowered worden en vervolgens begeleid worden om tot actie te komen.
Minimaal 4 workshops worden fysiek uitgevoerd in samenwerking met taalscholen en initiatieven zoals cvo’s en ATLAS-taal. Deze fysieke sessies worden ook opgenomen en digitaal verpsreid, zodat we het bereik kunnen vergroten.
Door de taalbevordering betrekken we ook nieuwkomers bij het thema klimaat. Hoe meer burgers er betrokken zijn bij het thema klimaat, hoe gunstiger dit is voor het klimaat.
Concrete resultaten: 12 sessies/workshops waarvan 8 online en minstens 4 fysieke, en 6 films om de doelgroep te sensibiliseren. De 4 fysieke sessies worden opgenomen en eveneens digitaal verspreid.
We bieden 6 sessies voor deelnemers met laag niveau Nederlands 1.2 NT2 en 6 sessies voor gevorderden 2.1 en hoger.
De 6 filmpjes worden niet door professionelen gemaakt maar door onze ervaren vrijwilligers. De filmpjes zullen geen loutere opnames zijn van de sessies maar het zullen eerder korte filmpjes zijn die inhoudelijk bijdragen zodat er een sensibilisering plaats vindt van de doelgroep over het thema klimaat (vb: een interview).
We willen minimaal 30 deelnemers per sessie bereiken (interactieve sessies op facebook of zoom), waaronder 15 kerngroepleden die elke keer deelnemen. Daarbovenop willen we 2500 persoon bereiken uit district Antwerpen via onze digitale acties (o.a. filmpjes op sociale media). Deze sessies zullen opengesteld worden voor iedereen zodat geïnteresseerde organisaties in rechtstreeks contact komen met de deelnemers.
Uitleg sessies en opvolging:
Iedere sessie duurt ongeveer tussen 90 en 120 minuten waarin een gevarieerd en geanimeerd programma wordt aangeboden.
0
nvt
4800
15000
Een 1/3de of 33% VTE medewerker leidt alles in goede banen:
40% ofwel 2/5de (gemiddeld 15,2u/week)