home-page
home-page
Ontdek het thema

Groen in straten en op pleinen

Lekkeroever bloeit! 2000m2 schaduwtuin en buitenklas

Korte omschrijving

Dit project legt 2000m² educatieve tuin voor kinderen aan met zoveel mogelijk biodiversiteit door rekening te houden met de bloesemboog. Er komt een serre, bijenhal en vijver waardoor ze in ieder seizoen klasjes kunnen onderwijzen over ecologie en klimaat. Van hieruit gaan ze nog meer planten en bomen kweken om nieuwe plekken mee te vergroenen. Hiervoor wordt een 2/5de medewerker aangenomen.

 

Kies eventueel een foto bij jouw idee

Wat is het totale budget voor jouw idee?

55550

Wie voert het uit

vzw

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2050

Wat ga je doen?

Met de Burgerbegroting 2021 gingen 5000 bomen de grond in op een perceel van 6000m2 in Linkeroever. We doopten het Lekkeroever. 500 kinderen kwamen naar Plukgeluk (in Vremde) en Lekkeroever om te leren over het ecosysteem. Ze kweekten uiteindelijk nog eens 1200 plantjes en deelden met plezier onze 1200 geënte appelbomen uit aan kinderen en burgers uit het district.

In 2022 gaan we op een nieuw, aanpalend perceel extra aanplantingen doen van allerlei eetbare soorten waarbij we naast de mens ook de natuur extra voeden. We steken extra veel laatbloeiers in de grond zodat de insecten versterkt de winter in kunnen gaan. We wijken verder uit naar het aanpalend perceel aan de Charles De Costerlaan 7 dat meer in de luwte ligt. We willen hier onze top 1000 van struiken, planten en bomen verder uitbreiden. Europark kent meerdere stukken grond zonder recreatiedruk, met een hoog organisch gehalte en een zeer gunstige zand/leemverhouding die makkelijker en meer vocht vasthouden waardoor teelten goed kunnen gedijen zonder al te veel droogtestress. Dit gedeelte wordt een stuk voor soorten die beter groeien in halfschaduw. Zo bereiken we een demonstratietuin met bestaande haagkanten voor vogels en de rest van het voedselweb.

Voor de educatie plaatsen we een bijenkast en bouwen we een klasje in de serre.

Met de poel willen we trachten libellen en amfibieën dieper in de stad te krijgen. Een waterelement is cruciaal om de biodiversiteit verder te versterken. Dit is ook de plek waar we het overtollige, gedraineerde water naar afvoeren.

Onze werking sluit mee aan met het extensief maaibeheer in de stad, hierbij willen we het zeisen promoten. We doen een oproep om ons zeisteam te versterken en organiseren zeiscursussen. Het hooien wordt een ludieke activiteit met kinderen en mensen uit de zorgcentra.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?
Welke impact heeft jouw idee na dat ene jaar?

De plek zal in zijn 2e jaar al een grotere trekpleister zijn voor de scholen van het district. De tuin wordt aangelegd zodat we heel veel kunnen leren over biodiversiteit, klimaat, de bijen en eetbaar groen. We zullen in de jaren die volgen veel zaad kunnen winnen en stekken. Een divers grasland kan je inzaaien, maar in een bestaand grasland kan je er ook de opgekweekte planten verspreid in aanplanten. Zo willen we met ons project jaar na jaar extra kleur en geur rondom de site van Europark brengen.

Ook buitenschools zal de plek in de toekomst dienst doen voor activiteiten en worden er samenwerkingen opgebouwd met verenigingen. De aanleg van de educatieve site kost nog even tijd, maar tegelijk willen we steeds nieuwe percelen bijven aanleggen en onderhouden. Het zou prachtig zijn om met kinderen een superdiverse beplanting aan te leggen op de groene aders die Linkeroever rijk is. Het wordt met de jaren een experimenteel lab en kweekvijver voor milieubewuste acties met jongeren. Tegelijk is het een plantenkwekerij, een ecologische site, een stilteplek, een denktank voor groene filosofie.

De activiteiten werken verbindend en kunnen meer mensen aansporen om vaker buiten te komen en actief te zijn in de natuur. Een verkoelende plek waar rust en natuur voorrang hebben.

Welke valkuilen zie je?

Te veel schaduw: hoewel een schaduwtuin perfect mogelijk is kan de lichtinval misschien net iets te schaars later op het seizoen, misschien zijn er ingrepen nodig in de bestaande vegetatie zoals knotten. Hoewel een vijver een noodzaak is voor een grotere biodiversiteit ligt het aanleggen ervan in de openbare ruimte vaak nogal moeilijk, we voorzien een omheining rondom zodat er geen toegang mogelijk is.

Weerstand omdat de natuur hier wat wilder zal zijn dan de doorsnee siertuin.

 

Hoe ga je jouw idee uitvoeren? Welke stappen zet je wanneer?

vijver uitgraven dak boven de parking draineren en afvoeren naar vijver serre opstellen en omheiningen voorzien banken en tafels maken met resthout hakselhout bestellen/invoeren tuinontwerp maken, bijenhalletje plaatsen zaaigoed bestellen shortlist-longlist plantenlijst opmaken en bestellen, communicatie opstarten, tuinwerk - kruiden, planten inzaaien, verspenen, oppotten... vermeerderen, enten, (maart, april, mei, juni, september, oktober), 4 maal terrein zeisen en hooien, ganse maand november finale aanleg tuin


Hoeveel investeringsbudget denk je nodig te hebben?
Investeringen zijn duurzame goederen zoals de aankoop van computers, nieuwe meubels, een tuinhuis etc.

Investeringsbudget: bedrag (schatting).

26050

Investeringsbudget: meer uitleg

Omheining in kastanjehout, 3 poorten met slot: 4000€ Serre: 7000€ Tafels en zitbanken: 1000€ Vijver: 1800€ Plantgoed en materiaal: 10000€ Bijenhalletje: 1000€, kippenhokje 500€, Drainage: 750€


Hoeveel werkingsbudget denk je nodig te hebben?
Werkingskosten zijn bijvoorbeeld verbruikskosten, huur, knutselmateriaal, etc.

Werkingsbudget: bedrag (schatting)

7500

Schatting en begroting werkingskosten

Educatief materiaal en kasten: 1000€ Hakselhout: 1500€ Ontwerp: 2000€ Vrijwilligersvergoeding: 2000€ Communicatie, vervoerskosten en drukwerk: 1000€


Hoeveel personeelsbudget denk je nodig te hebben?
Werken alle krachten samengeteld fulltime (100%), 4/5 (80%), ..., 1/5 | Over welke periode: 1 maand, ...

Personeelsbudget: bedrag (schatting)

22000

Personeelsbudget: meer uitleg

Algehele coördinatie en supervisie, 40% VTE

Personeelsbudget: VTE verhouding

40% ofwel 2/5de (gemiddeld 15,2u/week)