Skip to main content
home-page
home-page
Ontdek het thema

Alle niet gekozen projecten

Zorgzame wijk Sint-Andries

Korte omschrijving

Met allerhande initiatieven brengt dit project de wijkbewoners van Sint-Andries samen. ‘Zorgzaam Sint-Andries’ is een groots opgezette samenwerking tussen en met allerlei actoren in de wijk om zoveel mogelijk buurtbewoners aan te spreken op hun interesse en passie en van hieruit (nieuwe) ontmoetingen met buren mogelijk te maken.

Wat is het totale budget voor jouw idee?

16 810

Wie voert het uit

vzw

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2000

Wat ga je doen?

Het project ‘zorgzaam Sint-Andries’ kan gezien worden als een overkoepelende naam voor allerlei ontmoetingsmomenten en activiteiten. Vermits er een nauwe samenwerking is met verenigingen van allerlei pluimage kunnen we ook een grotere groep van mensen bereiken. Elk van deze projecten op zich zou in aanmerking kunnen komen als project voor ‘ontmoeting in de buurt’, maar door het samenbrengen van al deze projecten versterken we elkaar, kunnen we meer buurtbewoners bereiken en kunnen we een hele beweging tot stand brengen rond ontmoeting. Het gaat hier dus niet over een éénmalige activiteit waarbij meestal toch dezelfde mensen ‘naar buiten komen’. Onze ambitie is groter. De ontmoetingen die we beogen hebben een duurzaam karakter en zijn van betekenis. Deze ‘ontmoetingen in de buurt’ hebben de bedoeling om iets te betekenen voor elkaar. We vragen financiering van de Burgerbegroting om al deze ontmoetingskansen bekend te maken en duurzaam te<strong> </strong>maken zodat het geen één malige ontmoetingen blijven.
Dankzij de samenwerkingen met en tussen verschillende organisaties en buren kunnen we buren met verschillende interesses en passies aanspreken. We mikken hiermee op een duizendtal burenontmoetingen in 2022.
De lijm tussen al deze projecten is ‘zorgzaamheid’. Buren die elkaar willen ontmoeten en er willen zijn voor elkaar. Ontmoetingen tussen buren staan dus centraal om bepaalde doelen te bereiken.
20 organisaties uit de wijk zullen burenontmoetingen organiseren. Met het project ‘Zorgzaam Sint-Andries’ willen we van zorgzame burenontmoetingen een beweging/vibe/nieuwe normaal maken door zelf ook evenementen en activiteiten te organiseren om alle buurtbewoners te betrekken en

  • Er zal een maandelijks wijkoverleg zijn om alle initiatieven op te volgen en bij te sturen waar nodig. Deze coördinatie zal gebeuren door de stuurgroep Sint-Andries met medewerking van Campus National (Thomas More). Dit is een nieuw wijkoverleg dat we installeren.
  • Per kwartaal organiseren we een burenavond waar geëngageerde burgers elkaar kunnen ontmoeten, ideeën kunnen uitwisselen rond zorgzaamheid met een hapje en een drankje en waar we ook laagdrempelig vormingen en cursussen zullen organiseren om mensen te empoweren om het voor elkaar op te nemen en de ontmoetingen duurzaam te maken. Zodat de beweging die we tot stand willen brengen met middelen van de Burgerbegroting duurzaam kan worden opgezet. Deze burenavonden gaan door bij organisaties van de buurt (Costa, Huizeken van Nazareth, Campus National,… ) en vormingen en cursussen over ‘empowerment’, ‘outreach’, ‘contact leggen’, ‘verbinding en communicatie’, …worden gegeven door experten uit het werkveld.

Deze zorgzame beweging van buren onder elkaar willen we ook zichtbaar aanwezig laten zijn in de wijk via vlaggen, affiches aan de ramen, enz.. Elke organisatie die meedoet zal een vlag van ‘zorgzaam Sint-Andries en logo van de Burgerbegroting’ ophangen en zorgzame buren worden uitgenodigd om een sticker, affiche, op hun raam, fiets, bloembak,… te plakken. Deze aanwezigheid in de wijk zal een gevoel van verbondenheid creëren en zal iedereen op het project attent maken. 
In 2022 voorzien we ook een speciale editie van de Gazet van Sint-Andries waar burenontmoetingen en de burenavond, tips en trics rond ontmoeting aan bod zullen komen. 
Centraal staat: enkel door ontmoetingen in de buurt kunnen we buurtsolidariteit vergroten en wanneer de buurtsolidariteit vergroot kunnen we spreken van meer ontmoetingen in de buurt.
Volgende organisaties doen mee:
Amuz, Betonne Jeugd, Beweging.net, BOTA, Campus National van Thomas More, Costa , Gazet van Sint-Andries, Habbekrats vzw, Instituut Tropische Geneeskunde, Klimaatrobuust Sint-Andries, Lokaal DienstenCentrum Den Oever, Pagadder, Politie wijk West, Sant Egidio, Stuurgroep Sint-Andries, Uilenspel vzw, Woonhaven, WZC Huizeken van Nazareth, WZC gulden Lelie, Zorgzame Straten.
Sommige van deze organisaties hebben hun engagement al concreet gemaakt, met eigen financiering.

  • De Gazet van Sint-Andries die 4x per jaar verschijnt zal tijdens elke editie een artikel wijden aan het project ‘Zorgzaam sint-Andries’ om buurtbewoners te informeren maar ook te sensibiliseren. (en met het budget van de burgerbegroting zullen we een extra editie kunnen maken die volledig gewijd is aan het project ‘Zorgzaam Sint-Andries’). Ook de facebookpagina van de Gazet van Sint-Andries zal berichtjes posten over burenontmoetingen.
  • We willen buurtbewoners met een passie voor klassieke muziek bereiken via het initiatief van Amuz die maandelijks buurtbewoners wil ontvangen met gratis koffie, thee en taart. Buurtbewoners maken kennis met elkaar en met het programma van Amuz en kunnen beslissen om samen een concert bij te wonen (eventueel met ondersteuning van de cultuurcheques van het ocmw). Of buurtbewoners leren elkaar kennen en zo kan de ene buur babysitten op de kinderen van de andere buur zodat deze ook de kans krijgt om een concert bij te wonen.
  • We willen buurtbewoners bereiken die graag met kinderen omgaan. We willen hen de kans geven om voor te lezen in de kinderopvang Pagadder, om samen wandelingen te maken in de wijk of om wekelijks minstens een uurtje bij gezinnen thuis langs te gaan voor ondersteuning van ouders en kinderen (waarbij ondersteuning bij schoolse taken dient als warme toegangspoort om te groeien naar een vertrouwensband tussen het gezin en de buurtbewoner) via Uilenspel vzw. Deze initiatieven hebben hetzelfde doel: mensen met elkaar in contact brengen. Het gebeurt via een ander middel maar het beoogde resultaat is hetzelfde. Ontmoetingen creëren. Oudere buurtbewoners kunnen bv. een zinvolle dagbesteding doen; maar ook jongeren of studenten kunnen een meerwaarde betekenen voor de buurtbewoners met jonge kinderen . Naast dit ene luik, zullen wij ook zorgen voor activiteiten en evenementen waarop alle sympathisanten (ouders, kinderen, vrijwilligers, sponsors, etc.) van dit project uitgenodigd worden.. En wellicht komen hier nog meer fijne ontmoetingen uit voort bijvoorbeeld om eens samen koffie en taart te gaan eten bij Amuz.
  • We willen buurtbewoners ondersteunen die hun ontmoetingen met hun buren willen blijven onderhouden, ook als de buur het moeilijk heeft wegens ziekte of tijdelijke immobiliteit of psychosociaal onwel bevinden. Thomas More hogeschool zal in het kader van een onderzoeksproject van de opleiding Verpleegkunde een databank maken met alle extra’s die handelaars te bieden hebben om de helpende buren te helpen om de ontmoetingen met hun buren te vergemakkelijken, ook als het moeilijk gaat. In Campus National zal er een inlooppunt georganiseerd worden met studenten van de opleiding Maatschappelijk werk zodat buren elkaar kunnen ontmoeten in de cafetaria/café, elkaar kunnen empoweren maar ook in gesprek kunnen gaan voor verdere hulp.
  • We willen de buurtbewoners van de sociale woningen (Woonhaven) betrekken. Het is een uitdaging om de grote culturele diversiteit van bewoners van deze sociale woningen te betrekken bij projecten van de burgerbegroting. Met éénmalige activiteiten is het niet evident om een duurzame relatie met je buren op te bouwen. Via ons project willen we duurzame interculturele burencontact via het thema van zorgzaamheid mogelijk maken. Studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie van Thomas More worden hiervoor ingeschakeld met een onderzoeksproject. Een mogelijk gevolg van dit project kan zijn: huiswerkbegeleiding via Uilenspel (zie hierboven), samen koffie en taart gaan eten bij Amuz (zie hierboven), samen een drankje nuttigen in Café National gekoppeld aan een deugddoend gesprek (zie hierboven),…

En we zullen ook van andere gelegenheden gebruik maken om onze werking kenbaar te maken, zoals bijvoorbeeld het buurtfeest van Klimaatrobuust Sint-Andries.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?
Welke impact heeft jouw idee na dat ene jaar?

Voor kwetsbare bewoners is een nabije omgeving die ook met ‘zorgzame ogen’ kijkt erg belangrijk. De wijk Sint Andries creëert zulke omgeving. Hun aanpak en hun ervaring kan gedeeld worden met andere wijken in het district. Immers deze ervaring is geen ‘eendagsvlieg’. Ze wordt onderbouwd door voortgezette aandacht en opvolging voor een zorgzame wijkhouding.

Welke valkuilen zie je?

Geen efficiënt professioneel meldpunt voor situaties die de ondersteuning van bewoners te boven gaan. Onvoldoende wijk ondersteuning voor blijvende aandacht aan zorgzame houding en engagement van bewoners. Onvoldoende ondersteuning aan het wijkoverleg ‘Zorgzame wijk’ dat het geheel coördineert. Te weinig respons van de wijk bewoners op de initiatieven. De wijk heeft geen eigen financiële middelen om de kosten verbonden aan het project op te vangen.

Hoe ga je jouw idee uitvoeren? Welke stappen zet je wanneer?

Maandelijks: Samenkomst kerngroep die het agenda van het wijkoverleg voorbereidt.
Samenkomst wijkoverleg.
Opvolgen en stimuleren van de verschillende wijk gebonden initiatieven.
  • Januari-Maart: Bijsturen communicatie plan zorgzame wijk Hernieuwde centrale werving naar bewoners tav de zorgzame initiatieven Contacten met nog niet betrokken wijk initiatieven
  • April-Juni: Planning en zo mogelijk uitwerken van het aanbod nieuwe zorgzame initiatieven
  • Juli: Grondige evaluatie van de zorgzame wijk werking via bewoners, deelinitiatieven en wijkoverleg
  • September-November: Bijsturing en implementatie resultaten bevraging.
  • December: Planning 2023


Hoeveel investeringsbudget denk je nodig te hebben?
Investeringen zijn duurzame goederen zoals de aankoop van computers, nieuwe meubels, een tuinhuis etc.

Investeringsbudget: bedrag (schatting).

0


Hoeveel werkingsbudget denk je nodig te hebben?
Werkingskosten zijn bijvoorbeeld verbruikskosten, huur, knutselmateriaal, etc.

Werkingsbudget: bedrag (schatting)

26000

Schatting en begroting werkingskosten

begeleiding van 10 buurtvergaderingen, 3 burenavonden en 6 vormingen : 10200 euro

  • Om al deze initiatieven van de wijkorganisaties te coördineren en eigen evenementen te organiseren is het de bedoeling om maandelijks te vergaderen met alle stakeholders om de stand van zaken van alle initiatieven op te volgen en bij te sturen waar nodig.
  • De coördinatie zal gebeuren door de stuurgroep Sint-Andries met medewerking vanuit Campus National (Thomas More).
  • Aan de burenavonden koppelen we ook vormingen en cursussen zodat we de wijkbewoners kunnen empoweren om het voor elkaar op te nemen en de ontmoetingen duurzaam te maken naar de toekomst toe

organisatiekosten (huur lokalen; catering; coördinatie): 3055 euro

drukwerk en promo: 3555 euro
  • de engagementenfolder één keer kunnen laten maken: 1165 euro;
  • raamaffiche van zorgzame buur van 1065 euro;
  • enkele beachvlaggen (5 stuks) van 1325 euro


Hoeveel personeelsbudget denk je nodig te hebben?
Werken alle krachten samengeteld fulltime (100%), 4/5 (80%), ..., 1/5 | Over welke periode: 1 maand, ...

Personeelsbudget: bedrag (schatting)

0

Personeelsbudget: meer uitleg

/

Personeelsbudget: VTE verhouding

niet van toepassing of ik weet het niet