Skip to main content
home-page
home-page
Ontdek het thema

Alle niet gekozen projecten

Feest in elk hoek'ske

Korte omschrijving

Door corona zijn mensen uit elkaar gegroeid. Kras jeugdwerk wil daar verandering in brengen aan de hand van vijf tweemaandelijkse pleinfeesten/wijkfeesten, met als hoogtepunt een groot Kiels 2020 feest (een internationale avond)!

Wat is het totale budget voor jouw idee?

5500

Wie voert het uit

vzw

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2020

Wat ga je doen?

Samen met zoveel mogelijk Kielse partners en bewoners van het Kiel organiseren we de feesten om zichtbaarheid en samenhang in de wijk te vergroten. <br>De mogelijke partners waarmee we willen samenwerken is het brede Kielse netwerk. Hier bedoelen we mee: Cultureel centrum de Nova, de Bibliotheek, Rechtop vzw, Samen op Straat, Kielse scholen, Huis van het kind, etc... Betreffende de zichtbaarheid is ons doel het kenbaar maken van de Kielse organisaties, hun zichtbaarheid en vooral die van hun personeelsleden vergroten in de wijk zodat drempels verlagen om aan te kloppen bij de organisaties. Ook willen we de zichtbaarheid van de bewoners in de wijk en specifiek hun identiteit naar voren schuiven. Iedereen kent iedereen!

Het mikpunt van deze feesten is om elkaar op een zo laagdrempelig mogelijke manier te ontmoeten en herontdekken. De feesten zouden in thema per seizoenen georganiseerd worden. Er zijn verschillende deelaspecten aan het feest, voor iedere leeftijd wat wils. Hier denken wij aan sport en spel; eten en cultuur. Kras zorgt voor de basis van het eten, buurtbewoners worden aangespoord om zelf iets mee te nemen, ook buurtorganisaties kunnen hierin hun steentje bijdragen. Jongeren kunnen bijvoorbeeld koken. Het eten en de activiteiten verwijzen dan naar een bepaald feest of thema. De pleinfeesten willen we op verschillende locaties en tijdstippen organiseren zodat we de mogelijkheid hebben om een ontbijt of brunch te doen, maar ook ‘s avonds iets kunnen organiseren. Dit om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Wij denken aan volgende pleinen: - Middenplein tussen silvertopblokken - Jan devoslei - Alfons de Cockplein - Beerschot - Braemblokken - Tirplein - Alois de Laetstraat - Kielpark - Hof van Tichelen - WZC hollebeek.

Om de echte interactie tussen bewoners waar te maken willen wij een ontmoetingscafé organiseren bij elk buurtfeest. Concreet is dit een soort zomerbar waar mensen vrijblijvend kunnen gaan zitten met een drankje. Aan de tafels liggen "babbelblikken", dit zijn kaarten met vragen op om elkaar beter te leren kennen. Bovendien overwegen we aan de inkom ook kaartjes uit te delen waar een opdracht op staat. De opdracht houdt in om een persoon te zoeken bijvoorbeeld "zoek iemand die in de bouw werkt". Wanneer ze die persoon gevonden hebben, komen ze samen naar de inkom waar de kaartjes afgevinkt/gestempeld kunnen worden. Voor een volle kaart krijg je een gadget.

Voor het culturele aspect wilden we een platform openen voor Kielse talenten bvb rappers, slam poetry, dansers. Daarnaast wordt tijdens elk wijkfeest een canvas ter beschikking gesteld waar iedereen een eigen bijdrage aan kan leveren. Dit kunstwerk wordt de rode draad doorheen de feesten en zal tentoongesteld worden op het eindfeest. Daarna krijgt het kunstwerk een plaatsje op het Kiel. bvb: lichtmis → pannenkoekenfestijn, ramadan → suikerfeesttafel

Het is zeker onze bedoeling om intergenerationele ontmoetingen waar te maken. Kinderen en jongeren worden sowieso toegeleid via onze werking. Naast ons gewoonlijk publiek willen we bijvoorbeeld ook rusthuisbewoners betrekken bij de activiteiten voor de kinderen. Samen zouden we kijken waar daar de mogelijkheden liggen. Wij denken nu al aan generatieoverschrijdende activiteit zoals bijvoorbeeld spelletjes met een sjoel/pitjesbak die door een oudere begeleid kunnen worden of een bingo activiteit voor de ouderen die geleid wordt door een jongere. Om dit waar te kunnen maken, willen we graag samenwerken met rusthuis Hollebeek. Onze kinderen kunnen ook mensen met de rolstoel begeleiden naar het feest. Tenslotte overwegen we 1 van de feesten te organiseren in de grote tuin van centrum Hollebeek.

Afhankelijk van de capaciteit van de pleintjes en de periode van het jaar, hopen wij een gemiddelde van 150 bezoekers per pleinfeest aan te trekken.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?
Welke impact heeft jouw idee na dat ene jaar?

Elkaar opnieuw ontmoeten na corona geeft de kans aan de bewoners van ‘t Kiel om te proeven en kennis te maken met elkaars gebruiken, rituelen, gewoonten en muziek. Wij willen met deze feesten de kracht van ons divers Kiels publiek naar voren schuiven, culturele kruisbestuiving veroorzaken in de brede zin van het woord. Als bewoners elkaar op die manier leren kennen ontstaat een wij-verhaal, daar zijn we bij Kras van overtuigd. Niet enkel op vlak van culturen, maar ook de verbinding tussen jong en oud willen we faciliteren. Onze feesten kunnen op die manier bijdragen aan een veiliger, gezelliger, beter wijk-klimaat.

Welke valkuilen zie je?

  • mensen dingen beloven en niet nakomen
  • slecht weer: kunnen we opvangen door dit binnen te doen (organisaties
  • vragen hun gebouw open te stellen)
  • bericht niet genoeg de ronde waardoor weinig/éénzijdige opkomst
  • wij hopen dat corona geen invloed meer heeft dan

Hoe ga je jouw idee uitvoeren? Welke stappen zet je wanneer?

Stappenplan per plein:
Stap 1: Buurtbewoners en organisaties aanspreken (zoeken naar mensen in de buurt die het feest mee vorm geven)
Stap 2: met de geëngageerde bewoners en partners van elk plein samenzitten en brainstormen over de inhoud van het feest
Stap 3: Samen werken we de ideeën uit tot een concreet plan (voorbereiding, draaiboek, praktische zaken, personeel)
Stap 4: Dag van het evenement bouwen we samen op en leidt Kras alles in goede banen


Hoeveel investeringsbudget denk je nodig te hebben?
Investeringen zijn duurzame goederen zoals de aankoop van computers, nieuwe meubels, een tuinhuis etc.

Investeringsbudget: bedrag (schatting).

0


Hoeveel werkingsbudget denk je nodig te hebben?
Werkingskosten zijn bijvoorbeeld verbruikskosten, huur, knutselmateriaal, etc.

Werkingsbudget: bedrag (schatting)

5500

Schatting en begroting werkingskosten

Wij rekenen op 1000 euro per feest
en voor het slotfeest 1500 euro:

  • Huren toestellen, vb springkastelen - Eten - Artiesten- en vrijwilligersvergoedingen - Aankleding - Verplaatsingskosten - Eventueel materiaal voor sport en spel - Canvas voor het kunstwerk

Personeelsbudget: VTE verhouding

niet van toepassing of ik weet het niet