Skip to main content
home-page
home-page
Ontdek het thema

Kindvriendelijke straten en pleinen

Veilig naar school Belpaire- Haantjeslei

Korte omschrijving

Herinrichting van de schoolomgeving, onder een boom (of twee), en waarom geen buurtbank erbij? Meer zichtbaarheid voor jonge en zwakke weggebruikers aan de school, ruimte voor ouders om kinderen op te wachten, plaats om fietsen te stallen. 

Kies eventueel een foto bij jouw idee

Wat is het totale budget voor jouw idee?

40000

Wie voert het uit

district Antwerpen

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2018

Wat ga je doen?

Haantjeslei is smal, de school weinig zichtbaar. Andere scholen in de buurt hebben allemaal straat inrichting die duidelijk maakt dat er een school in de buurt is. Oversteken aan de school is zeer onveilig: de straat is erg druk en werd jammer genoeg geen fietsstraat. Er is veel autoverkeer gezien de vele scholen in de buurt, er rijden veel fietsers in beide richtingen richting de scholen, kinderen moeten oversteken zonder dat ze zichtbaar zijn voor het aankomende verkeer. Zichtbaarheid verhogen - zien en gezien worden - zijn essentieel rondom de school. Een verbreding van het voetpad aan de kant met oneven huisnummers zou de zichtbaarheid enorm vergroten. Anderzijds zou het ook plaats kunnen bieden aan een fietsenstalling, boom en bank, zoals dat recent ook aan het begin van de Haantjeslei werd uitgevoerd. Dus ook nog eens meer groen. Ouders die nu kinderen ophalen van school, kunnen hun fiets niet kwijt, of moeten zelfs op straat wachten omdat de voetpaden te smal zijn. Een verbreding aan de kant van de school zou een gelijkaardige verbetering te weeg brengen, maar dan zou een parkeerverbod aan de oneven nummers nodig zijn, omdat de school ook wil inzetten op vlot verkeer voor wie niet zonder auto aan de school geraakt. 1 rijstrook moet vrij bereikbaar zijn, terwijl er een tweede aan de rechtse kant moet zijn om kinderen een soort kiss and ride te geven.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?
Welke impact heeft jouw idee na dat ene jaar?

Dit project is niet alleen ontzettend belangrijk voor de veiligheid van de kleuters en lagere schoolkinderen van de school, ook de buurt vaart er wel bij. Mits goed inplannen kan het straatbeeld verfraaid worden op gelijke wijze aan de kruising met haantjeslei/hertsdeinstraat/st Laureisstraat zoals recent werd uitgevoerd. Er komt meer plek voor groen, sociaal ontmoeten buiten, en enkele fiets beugels of plaatsen voorzien om de fietsen te stallen, komt ook de buurtbewoners ten goed (die wellicht een parkeerplaats of twee moeten opofferen. Deze investering is ook duurzaam: eenmaal aangelegd vraagt het later weinig inspanning om dit te onderhouden. Het verhoogt de zichtbaarheid van de schoolkinderen, maar ook de veiligheid van de buurtbewoners en passanten. Iedereen wint! Meer groen, meer ontmoeten, verkeersremmend, veiliger, ... De bewoners van de omgeving van de school krijgen er een ontmoetingsplek op straat voor in de plaats - dat is nu amper te vinden in de hele Haantjeslei.

Welke valkuilen zie je?

De school moet brandveiligheid - toegang brandweer wel verzekerd weten. Buren gaan misschien niet blij zijn met minder parkeerplaats, maar wellicht zullen in de toekomst meer mensen auto delen en minder eigen wagens gebruiken.

Hoe ga je jouw idee uitvoeren? Welke stappen zet je wanneer?

Dit idee moet uitgetekend worden door een verkeersdeskundige en uitgevoerd door een aannemer. Uniformiteit met het begin van de straat is een esthetische meerwaarde.


Hoeveel investeringsbudget denk je nodig te hebben?
Investeringen zijn duurzame goederen zoals de aankoop van computers, nieuwe meubels, een tuinhuis etc.

Investeringsbudget: bedrag (schatting).

40000

Investeringsbudget: meer uitleg

De werkzaamheden aan het begin van Haantjeslei waren behoorlijk duur, dit project is wat kleinschaliger. De heraanleg omvat materiaal en flink wat werkuren, het eventuele groen en straatmeubilair moet worden aangekocht.


Hoeveel werkingsbudget denk je nodig te hebben?
Werkingskosten zijn bijvoorbeeld verbruikskosten, huur, knutselmateriaal, etc.

Werkingsbudget: bedrag (schatting)

0

Schatting en begroting werkingskosten

Eenmaal alles aangelegd, valt onderhoud onder straatpoetsdienst en de groendienst die er (hopelijk) een paar vierkante meter bijkrijgt. Wie weet zijn er wel bewoners met groene vingers die er graag mee hun schouders onder zetten?

Personeelsbudget: VTE verhouding

niet van toepassing of ik weet het niet