Skip to main content
home-page
home-page
Ontdek het thema

Aantrekkelijke pleinen

Playsculpture op het Stroomplein

Korte omschrijving

Onder Stroom realiseert in samenwerking met Atelier Bontekoe Van Put een ‘Playsculpture’: een speelse sculptuur die dient als speel-, klim- en ontmoetingstoren op het Stroomplein.

Kies eventueel een foto bij jouw idee

Wat is het totale budget voor jouw idee?

12000

Wie voert het uit

vzw

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2000

Wat ga je doen?

Onder Stroom is een broedplaats voor creatieve en ondernemende zielen gevestigd aan de Tavernierkaai in Antwerpen, tussen het Schipperskwartier en het Eilandje. De voormalige boeienloods werd een stedelijk laboratorium en ontmoetingsplaats voor de stad met plaats voor artistieke, sociale en educatieve evenementen. Het is een thuishaven voor een mix van ondernemers en artiesten uit het brede culturele en creatieve veld. Onder Stroom biedt een verfrissend en verrassend programma voor het brede publiek. Atelier Bontekoe Van Put balanceert op het snijvlak tussen interieurarchitectuur, meubelontwerp en kunstinstallaties. Samengebracht door hun fascinatie voor metaalconstructies op grote en kleine schaal creëren Jaap Bontekoe en Jonas Van Put fijnzinnige denkbeelden die wegdromen op de spanning tussen object, omgeving en gebruiker. Atelier Bontekoe Van Put zal zijn Playsculpture vervaardigen in zijn metaalatelier op Onder Stroom. Ze gaan al spelenderwijs met een uitgebalanceerde en verfijnde vormtaal dit object vormgeven. Het idee is om een duurzaam alternatief te creëren voor de vaak voorgekauwde en fantasie-arme speeltoestellen in de publieke ruimte. Ze ontwerpen één of twee open stalen sculpturen, vrij toegankelijk voor kinderen en volwassenen. De Playsculpture krijgt een prominente plaats op het Stroomplein, dat heel de zomer publiek toegankelijk is. Een plek waar toevallige passanten, buurtbewoners, stadsmussen en toeristen elkaar vinden. De Playsculpture zal een perfecte en laagdrempelige toevoeging zijn aan deze spannende ruimte vol verrassing en experiment.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?
Welke impact heeft jouw idee na dat ene jaar?

Dit speelse en vrij toegankelijke bouwwerk wordt een plaats om samen te komen, te spelen, te ontdekken en uit te kijken op de Schelde en de stad. Een plek waar kinderen volop kind kunnen zijn en waar volwassenen het kind in zichzelf herontdekken. Speelse objecten op het Stroomplein zorgen voor een uniek perspectief op Schelde en stad. In de buurt zijn er niet veel vrij toegankelijke speeltuigen. Zo maken we het Stroomplein ook laagdrempeliger voor de buurt: door de aanwezigheid van een speeltuig voor jong en oud signaleren we dat iedereen welkom is. Tegelijk creëren we esthetische meerwaarde door er een volwaardig artistieke sculptuur van te maken.

Welke valkuilen zie je?

Beperking in hoogte vanwege veiligheid en regelgeving. Mogelijk een zachte ondergrond maken.

Hoe ga je jouw idee uitvoeren? Welke stappen zet je wanneer?

- Ontwerpen aan de hand van schetsen en schaalmodellen - Prototypes & mockups maken op schaal 1:1 van de verbindingen en details - Aftoetsen in de publieke ruimte - Aftoetsen met een veiligheidsadviseur - Bestellen halffabrikaten en materialen - Materialen verwerken in de atelier - Extern het object laten nabehandelen tegen corrosie - Plaatsen in de publieke ruimte


Hoeveel werkingsbudget denk je nodig te hebben?
Werkingskosten zijn bijvoorbeeld verbruikskosten, huur, knutselmateriaal, etc.

Werkingsbudget: bedrag (schatting)

12000

Schatting en begroting werkingskosten

800,- ontwerpkosten 5000,- materiaalkosten 6200,- uitvoeringskosten

Personeelsbudget: VTE verhouding

niet van toepassing of ik weet het niet