Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page
Ontdek het thema

Fietsvriendelijke straten

Fietsen! Van nature. 40 fietsdagen 30 fietsen

Korte omschrijving

Dit project herstelt in beslag genomen fietsen en verbetert 40 dagen lang de fietsvaardigheid van honderden kinderen uit het basisonderwijs. De kinderen leren ook over gezonde voeding en natuur. Linkeroever wordt dé hotspot voor fietsen in klasgroep met een vast oefentraject voor onervaren fietsers. Om alles te organiseren wordt een 3/5de medewerker aangenomen. 

 

Wat is het totale budget voor jouw idee?

59500

Wie voert het uit

vzw

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2050

Wat ga je doen?

Sommige scholen (vooral in de stadskern) hebben in de directe omgeving weinig mogelijkheid om te fietsen met de leerlingen. We zorgen ervoor dat leerkrachten met hun klasjes kunnen fietstrainen op Linkeroever. Linkeroever is excellent omdat het zicht weids is, met weinig verkeer en de fietspaden breed en in goede staat zijn. Hier fiets je ook meteen de natuur in. Op Europark kunnen we minimaal 30 fietsen stockeren die ook beschikbaar blijven voor scholen (vergelijkbaar met de uitleendienst op het Kiel en Antwerpen-Noord). Woonhaven stelt de gevonden fietsen die na jaren door niemand opgevorderd zijn ter beschikking. Deze worden door ons hersteld en bewaard. De klas wordt opgepikt door een lesgever van Plukgeluk. De kinderen bereiken te voet of met de fiets, via tram, waterbus, veerpond of voetgangerstunnel Lekkeroever.  Daar krijgen ze uitleg over natuur in de stad, ecosystemen en de biodiversiteit. De kinderen krijgen een proeverij van groenten met uitleg over gezonde voeding en minder bekend eetbaar groen. De fietstocht begint kort na de lunch. 40 dagen lang wordt er gefietst en kennis gemaakt met onbekend en gezond lekkers uit de natuur (maart, april, mei, juni, september, oktober). We bereiken dus zo  tussen de 750 à 1000 leerlingen op een schooljaar.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?
Welke impact heeft jouw idee na dat ene jaar?

Veel kinderen groeien op in appartementen, hebben geen fiets en zodoende te weinig of geen fietservaring. Door een volledig assortiment fietsen te voorzien voor minimaal 1 klas en begeleidende leerkrachten kunnen we zo vaker fietsuitstapjes mogelijk maken voor klasjes. Onze ervaring tijdens het project “5000 bomen en 500 kinderen” (Burgerbegroting 2021) heeft ons geleerd dat soms maar 4 kinderen per klas een fiets bezitten en dat leerkrachten daarom moeilijker fietsuitstappen plannen.  Momenteel is er enkel een goedkoop aanbod via de sportdienst op het Kiel en Spoor Noord, wij willen een derde punt voorzien dat makkelijk bereikbaar. Dit project kan jaarlijks herhaald en uitgebreid worden zodat talloze kinderen de mogelijkheden en het plezier van het fietsen kunnen ontdekken.

Anderzijds willen we ook de drempelvrees bij de leerkrachten ontnemen door hen een uitgestippelde daguitstap met fietstraining aan te bieden. Fietsen met kinderen zou niet eng mogen zijn. Fietsen met een groep is juist ontspannend en veilig. We willen graag dat de scholen in de toekomst meer op de fiets springen en mooie ritten plannen naar de wonderlijke plekken die de stadsrand te bieden heeft. De fietsen blijven ook de komende jaren beschikbaar en worden indien nodig in aantallen uitgebreid.

Welke valkuilen zie je?

bewegwijzering mag misschien niet - te grote drempelvrees bij ouders, kinderen, leerkrachten- de fietsen zijn niet allemaal kwalitatief of de juiste maat waardoor we elders nog fietsen moeten zoeken

Hoe ga je jouw idee uitvoeren? Welke stappen zet je wanneer?

Gevonden fietsen herstellen en stockeren ism Woonhaven keukentje bouwen traject uitstippelen, contact met lokale politie leggen en VSV, promo opstarten, scholen uitnodigen voor inschrijving (januari/februari/maart voltijds) bewegwijzering, drukwerk in orde brengen proeftocht maken met een lokale school (maart voltijds) start fietsseizoen na Paasvakantie (april, mei, juni, september, oktober halftijds)


Hoeveel investeringsbudget denk je nodig te hebben?
Investeringen zijn duurzame goederen zoals de aankoop van computers, nieuwe meubels, een tuinhuis etc.

Investeringsbudget: bedrag (schatting).

10500

Investeringsbudget: meer uitleg

Keukentje met Koelvriescombinatie/Kookplaat/Microwave/Vaatwasser/Bestek, potterie en servies, composttoiletjes


Hoeveel werkingsbudget denk je nodig te hebben?
Werkingskosten zijn bijvoorbeeld verbruikskosten, huur, knutselmateriaal, etc.

Werkingsbudget: bedrag (schatting)

16000

Schatting en begroting werkingskosten

  1. Fietsherstelling 2. Verzekeringen? 3. huur parking 5 jaar lang 4. groenten/fruit 5. fietsenmakersspullen 6. Vrijwilligersvergoeding 80*35€=2100€ (30 fietsherstelling- 40 koken – aanbouw keuken) 7. Bewegwijzering en communicatie, fietshelmen en hesjes
  2. Personeel: 60%: 33000€


Hoeveel personeelsbudget denk je nodig te hebben?
Werken alle krachten samengeteld fulltime (100%), 4/5 (80%), ..., 1/5 | Over welke periode: 1 maand, ...

Personeelsbudget: bedrag (schatting)

33000

Personeelsbudget: meer uitleg

voorbereiding, communicatie, administratie, ondersteuning en coördinatie vrijwilligers 60 dagen, 40 dagen fietsen is 60 dagen – 120 dagen

Personeelsbudget: VTE verhouding

60% ofwel 3/5de (gemiddeld 22,8u/week)